Dun eller syntet?

Syntetfyllning

Syntetiska fibrer är wafer-tunna och lätta. De kännetecknas av mycket låg fuktupptagning och ökad andningsförmåga. Detta gör dem till ett utmärkt val för fuktiga områden.

Fördelar och nackdelar med syntetisk fyllning

Syntetisk fyllning är gjord av mikrofibrer – kemiska föreningar som polyester eller polyamid. Det är en konstgjord produkt som gör det möjligt att förstärka specifika egenskaper. Även när den är våt behåller den sina termiska egenskaper, till skillnad från naturliga fibrer som gåsdun. Den är snabbtorkande, robust och lätt att rengöra. Syntetfyllning matchar dock inte gåsdun vad gäller loft, komfortnivå och kompressibilitet.

Dunfyllning

När det kommer till isolering slår inget dun som ett fyllnadsmaterial. En dunjacka eller dunsovsäck av hög kvalitet, fylld med fluffigt gås- eller ankdun, garanterar mysig värme och hög komfort till låg vikt.

Fördelar & nackdelar

Dun är en genialisk naturprodukt som kombinerar lätthet med enastående termiska egenskaper. De fint grenade strukturerna liknar formen av en snöflinga och fångar in en stor mängd luft. Kroppsvärmen bibehålls, så att ingenting kommer att hamna mellan dig och ditt äventyr i naturen. Även i de kallaste temperaturerna. Dessutom behåller dun sin form och är mer komprimerbart än syntetfibrer – perfekt om du inte har mycket plats för din utrustning.
Isoleringsförmågan hos dun påverkas dock negativt av vatten. Fukt från svett eller från utsidan av jackan eller sovsäcken kan göra att dunet klumpar sig och förlorar sin isolerande effekt. Att vädra jackan eller sovsäcken och se till att den är torr hjälper till att förhindra klumpar. Om sovsäcken eller jackan någon gång blir blöt, låt den torka och skaka den sedan ordentligt. Torkning i torktumlare med tillägg av några tennisbollar är optimalt, eftersom dessa kommer att omfördela de fina dunfilamenten.

Fill power

Fill power, eller loft, är en viktig kvalitetsegenskap hos dun och beskriver dess förmåga att lagra luft. Detta värde anges i ”cuin” (kubiktum) och indikerar volymen (loft) till vilken ett uns (~ 28 gram) dun expanderar efter kompression. Ju högre detta värde är, desto bättre isoleringsförmåga i förhållande till volym. Dunfyllning med hög loft är lättare och mer komprimerbar än en lika varm fyllning med dun av lägre kvalitet.

Dun till fjäder ratio

Beroende på vilken aktivitet som en sovsäck eller jacka är designad för, används olika dunblandningar i produkterna. Fyllnadsförhållanden hänvisar till procentandelen gåsdunplymer som stödjer fjädrar i termer av total fyllnadsvikt.

Varukorg