Välj rätt tält

Att välja “rätt” tält handlar mindre om vad du ägnar dig åt under dina friluftsäventyr – klättring, vandring, jakt, paddling, cykelutflykter – utan det handlar om vad tältet måste klara av under turen. Fundera över när, var och hur du kommer att använda tältet, och om det finns några särskilda funktioner eller egenskaper som är viktiga för dig.
Det är också bra om du bedömer din egen erfarenhet och kunskap om friluftsliv. Ett lättare tält kräver mer av dig som användare för att fungera som det ska.

Olika tält är designade för specifika typer av aktiviteter.
Beroende på hur du ska transportera det och vilken typ av äventyr du ska använda det till, kommer det att finnas olika krav på dess material och utförande, konstruktion och form, storlek och vikt samt funktioner och tillbehör.
Innan du bokar ett tält bör du fundera över exakt vad du ska använda det till: När ska du resa? Var? Hur långa kommer dina resor sannolikt att vara? Och hur många personer kommer att vara inblandade?

Det gör stor skillnad om du kommer att använda tältet på en fjällvandring, skogstur, vintertur, under extrema förhållanden eller för en campingsemester med familjen.
En annan viktig aspekt är den klimatzon som du kommer att använda tältet i – oavsett om det är varmt och fuktigt, kallt och torrt eller någon annan kombination. Den plats du väljer att sätta upp ditt tält på kommer att påverka hur stabilt och robust det behöver vara. Hur ofta du kommer att sätta upp tältet, hur länge det kommer att stanna där och vilken typ av transport du ska använda spelar också roll. Tältkonstruktionen är nyckeln när det kommer till hur lätt det är att sätta upp och hur bekvämt det är att sova i. Och naturligtvis måste du också ta hänsyn till dina egna personliga behov av speciella egenskaper eller funktionalitet.

Tältets vikt

En mycket viktig egenskap hos tältet är förstås dess totala vikt. Beroende på hur du reser kan vikten avgöra om det är roligt eller frustrerande.

Vindstabilitet

Vinden kav vara din värsta fiende när du försöker sova i ett tält. Ju högre ditt tält är, desto mer känsligt är det för vind.

Sätt alltid upp ditt tält på en plats som är så skyddad från vinden som möjligt. Ingången till tältet ska vara på den sida som vetter bort från vinden (läsidan) såvida det inte är så varmt att du behöver den extra ventilationen. Vid hård vind är det särskilt viktigt att tältväggarna är spända.

Vattenpelare

Vattenpelarspecifikationer ger information om ett tygs vattenbeständighet (vattentäthet). Den är listad i millimeter, och tyger anses vattentäta enligt DIN-standarden från en vattenpelare på 1 300 mm.
Denna mätning görs genom att man sträcker ett tyg under en 10 cm diameter cylinder fylld med vatten. Den punkt där vattnet börjar sippra igenom tyget bestämmer höjden på materialets vattenpelare eller vattentäthet.
Det är särskilt viktigt att ytterduken och tältgolvet är absolut vattentäta så att ingen fukt kan tränga in i tältet från utsidan, även i vått väder.

Kondens

Vid kalla temperaturer (särskilt på natten) kondenserar fukt i luften på kallare ytor, t.ex. på innerduken av tältet. Denna effekt förstärks av individerna inne i tältet, som andas och svettas naturligt. Även nära floder eller sjöar förstärks denna effekt av den högre luftfuktigheten.

Kondensfukt är helt naturligt och har inget att göra med bristande täthet i tältet. God ventilation av tältet är därför extra viktigt. Dubbla tältväggar ger här en fördel, eftersom fukten kondenserar på yttertältets innerduk och inte tränger in i innertältet.

Klimatzoner

Ett tält måste möta olika utmaningar beroende på var du ska använda det. Vi kategoriserar våra tält i fyra olika kategorier:

Fyrsäsongstält

Här hittar ni tält som är tänkta att användas året runt och på alla platser.
Dessa tält har ofta stormmattor (dessa kan grävas ner för att minska inflödet av vind under yttertältet). En ordentlig absid, med plats för att laga mat och förvara utrustning. Tjockare bågar och duk. De är lätta att sätta upp och ta ned.

3 säsongstält

Vädret i fjällen kan vara väldigt oförutsägbart. Skillnaden mot ett fyrsäsongstält är att fjälltälten ofta har en liknande design som dessa, men tillverkade i lättare material för att kunna bäras. De är vindstabila tält, som tål att vädret slår om. Till och med lättare snöfall.
Tälten rekommenderas för fjällturer vår till höst.

2 säsongstält

Tält anpassade för användning under snöfria månader. De har en enklare konstruktion. Tänkta att användas i skogen, på campingplatsen eller i trädgården. De har god ventilationsförmåga för att förhindra att överdriven kondens samlas inuti tältet. I varmt väder kan det finnas många myggor när du campar nära vatten. Myggnät i ett tält ger skydd mot insekter samtidigt som det främjar utmärkt ventilation.

Lättviktstält

Det är viktigt att förstå skillnaden på ett ”lätt tält” och ett ”lättviktstält”. Ett lätt tält är ett tält där man har skalat av vissa detaljer och valt ett lite lättare material, men funktionen skall fortsatt vara full god. Ett lättviktstält är ett tält där vikten är den första prioriteringen, där man skalat bort alla detaljer som inte är direkt avgörande. Man har valt material med vikten som utgångspunkt och funktionen kommer i andra hand. Dessa tält, kan mer beskrivas som shelters. De skall skydda, men utan komfort. De kräver stor kunskap och vana samt förståelse för de områden man skall vara i.
De är tänkta att användas under snöfria månader. De klarar inte hård vind eller ett plötsligt snöfall.

Varukorg