Hur man gör toalettbestyr utomhus

Det som oroar många förstagångs vandrare till och med mer än vilda djur och blåsor är: Hur går jag på toaletten i skogen? du behöver inte oroa dig, det är något människor har gjort i årtusenden.

Hur kissar man i skogen eller på fjället?

Välj en plats som ligger en bit borta från stigar eller lägerplatser. En grupp kan välja att utse mer än en plats.

Hur bajsar man i naturen?

När du skall ge dig ut i skogen eller på fjället. Ta med följande: toalettpapper, handsprit, liten spade, förseglingsbara plastpåsar,
Förseglingsbar plastpåse: Det är alltid bäst att packa ner ditt använda toalettpapper och slänga det när du kommer tillbaka till en skräpkorg. Om du känner att du vill dölja innehållet kan du stoppa i tillexempel aluminiumfolie, täcka den med tejp eller liknande.
Liten spade: Det fungerar med en liten planteringsspade eller liknande. Använd spaden för att gräva ett litet hål.
Påsar eller behållare för fast avfall: Områden med många besökare, hård eller känslig mark kan kräva att du tar med dig ditt fasta avfall efter ditt toalettbestyr. Om så är fallet måste du ta med alternativ för mänskligt avfall. Det finns några olika typer: vissa är enkla plastpåsar som kallas ”blå påsar”, andra är förseglingsbara dubbellagerspåsar som innehåller gel för absorption. Bär med dig påsarna i din packning; de ska vara läckagesäkra, men placera dem i en annan plastpåse för att vara säker.

Övriga hygientips

Ta med en flaska med alkogel (eller våtservetter, OBS dessa skall du ta med tillbaka och slänga i sopkorg). Använd den alltid efter att du har bajsat och innan du hanterar mat.
När du är ute på tur är det en bra idé att tvätta händerna noggrant minst en gång om dagen med tvål och vatten.
Torka händerna med en annan handduk eller buff än du använder för att torka disken med.

Var aktsam om naturen

På längre turer kan det vara skönt att njuta av en helkroppstvätt, eller åtminstone ta ett dopp. Här är några tips för att hålla vattenkällorna rena:

Tvåla aldrig in dig direkt i en sjö eller bäck. Inte ens med biologiskt nedbrytbar tvål – det kan skada vattenlevande organismer.
Använd en bärbar diskbänk (eller kokkärl) för att bära badvatten långt (minst 200 fot) från en vattenkälla. Om du väljer att använda tvål, se till att den är oparfymerad och biologiskt nedbrytbar. Innan du simmar, tvätta bort eventuellt solskyddsmedel och insektsmedel från din hud; dessa kemikalier kan förorena en liten damm eller bäck. Efter tvätt, häll ditt smutsiga vatten på marken, snarare än på växter eller lavatäckta stenar. Överväg att bära en liten, snabbtorkande packhandduk.

Varukorg