Välj rätt sovsäck

Att välja rätt sovsäck beror på hur och var du planerar att använda den. Dessa faktorer bestämmer kraven på säckens material och utförande, tillsammans med dess form, fyllning och temperaturområde.

Innan du bokar din sovsäck bör du tänka på exakt vad du ska använda den till. Om du till exempel ska vandra i fjällen, behöver du en som är lätt & inte så skrymmande. För vinterturer behöver du en som är varm. Eller kanske du behöver en som är särskilt robust och lätt att ta hand om? En sovsäcks packvolym och vikt är också avgörande faktorer. Vi har olika modeller för att kunna uppfylla just dina behov.

Temperaturgradering

Att välja rätt sovsäck beror mycket på vilken klimatzon du ska använda den i och hur du tänkt använda den. Beroende på om det är kallt, fuktigt, torrt, om du skall bära eller dra den. Alla dessa faktorer väger in när du väljer modell på sovsäck.
Den europeiska EN 13537-standarden säkerställer enhetlig reglering av temperaturklassificeringar för sovsäckar. Detta gör det lättare för dig att jämföra olika produkter. Man skiljer mellan tre temperaturområden under normala förhållanden: Comfort, Limit och Extreme. Dessa betyg bestäms under förutsättning att försökspersonen använder ett liggunderlag, ett tält och bär ett underställ.

Comfort

Detta betyg är den lägsta temperaturen vid vilken en person helt inbäddad i sin sovsäck kan få en bekväm nattsömn i en avslappnad position. Detta betyg är baserat på en 25-årig ”standard kvinna” som väger 60 kg och är 1,60 m lång.

Limit

Detta betyg är den lägsta temperatur vid vilken en person helt inbäddad i sin sovsäck kan förvänta sig en behaglig nattsömn i fosterställning eller hårt upprullad. Detta betyg är baserat på en 25-årig ”standard man”, som väger 70 kg och är 1,73 m lång.

Extreme

Vid denna temperatur ger sovsäcken visst skydd mot kölden, men det finns risk för hypotermi vid långvarig exponering för dessa temperaturer. Det antas att en ”standard kvinna” i hårt upprullat läge tål temperaturen i 6 timmar.

Termisk balans

Den termiska balansen hos sovsäcken är beroende av olika fysiska påverkande faktorer, som bör beaktas i enlighet med detta vid val av sovsäck.

Tips: Sovsäck och kläder är nära besläktade. Funktionella textilier som en dunjacka kan avsevärt öka den termiska prestandan hos en lätt sovsäck samtidigt som den håller nere utrustningens totala vikt.

Fysiologi

Naturligtvis genererar en sovsäck ingen värme i sig, utan håller bara kvar den värme som genereras av personen inuti. Hur varm du faktiskt känner dig i din sovsäck påverkas i hög grad av en mängd olika fysiologiska faktorer: Viktiga faktorer inkluderar kroppsvikt och längd, men även kön och ålder samt din nuvarande fysiska kondition.
Personer med större fettreserver och de med mer muskelmassa kyls ner långsammare än smalare individer. På grund av det isolerande lagret av fett eller värmen som genereras under muskelaktivitet, är dessa individer mindre benägna att känna sig kalla. Kvinnor tenderar att känna sig kalla snabbare och oftare än män eftersom deras kroppsfett fördelas annorlunda och deras blodtryck är lägre och därför är deras blodcirkulation långsammare.
Du bör också komma ihåg att människors ämnesomsättning och muskelmassa tenderar att minska med åldern, vilket betyder att de producerar mindre värme.
Människor som är fysiskt vältränade och ofta utomhus är mindre mottagliga för kyla. Dessutom producerar en utvilad person mer värme än en utmattad. Om du har ätit tenderar också att påverka hur väl du klarar kyla.

Värmeledning

Det mesta av kroppsvärmen som går förlorad i en sovsäck beror på värmeledning, eller värmeöverföring orsakad av fysisk kontakt med marken under. Vikten på personen komprimerar sovsäcken undertill och minskar därmed säckens termiska effektivitet avsevärt. Ett välisolerande liggunderlag är mycket viktig för att minska denna värmeförlust.

Konvektion

Luft är alltid i rörelse. Varm luft stiger på grund av sin lägre densitet, medan kall luft är tyngre och sjunker till marken. Detta resulterar i förändringar i lufttrycket som leder till nya luftinflödet. Ju större tillgängligt utrymme i sovsäcken, desto större konvektion. I sovsäckar med större volym behövs mer energi för att värma dem.

Wind Chill – Vindens kylande effekt

För varje andetag du tar släpper din kropp ut fukt och värme i luften. Denna effekt ökar vid kalla temperaturer och vind ökar denna effekt många gånger om. Det påverkar mikroklimatet i ditt tält eller runt din sovsäck, vilket ökar förlusten av kroppsvärme och får dig att bli kall snabbare. Därför bör du alltid välja en plats så skyddad som möjligt från vinden för att sova när det är kallt ute.

Avdunstning

Svettning är en naturlig process för att optimera kroppstemperaturen. Material med en andningsfunktion säkerställer att fukten som skapas av denna process inte stannar kvar i sovsäcken utan transporteras utåt. Detta bibehåller sovsäckens termiska prestanda och förhindrar att du börjar känna dig kall och fuktig inuti den.

Säsonger

En av de viktigaste faktorerna för att välja en sovsäck är den tid på året du kommer att använda den. Här kommer en översikt över de olika säsongerna, vilket ger en tydlig översikt över vilka modeller som är lämpliga för sommar, vinter och övergångssäsonger från vår till höst.

Sommar

Sommarsovsäckar är avsedda för den varmaste tiden på året. De kännetecknas av optimal andningsförmåga. Både dunfyllning och syntetfibrer används som isolering, eftersom dessa snabbt transporterar bort fukt från kroppen.
Dun är känsligare för fukt, men väger oftast mindre än syntet och tar mindre plats i packningen. Medan en syntetfylld sovsäck är mindre känslig för fukt (syntetfodret värmer även när det är fuktigt, till skillnad mot dunet som bara klumpar ihop sig), men tar mer plats och väger oftast mer än dunet.

3-säsong

Sovsäckar i denna kategori kan användas på våren, sommaren och hösten och erbjuder hög termisk komfort även under svala nätter under övergångssäsonger. Både dun och syntetiska fyllningar används i dessa produkter.
Dun är känsligare för fukt, men väger oftast mindre än syntet och tar mindre plats i packningen. Medan en syntetfylld sovsäck är mindre känslig för fukt (syntetfodret värmer även när det är fuktigt, till skillnad mot dunet som bara klumpar ihop sig), men tar mer plats och väger oftast mer än dunet.

Vinter

För användning under de kalla årstiderna används dun oftare för att fylla sovsäcken, eftersom den har den högsta värmeklassificeringen vid en lägre vikt (nyckelord: värme-till-vikt-förhållande). Så du kommer fortfarande att vara i din komfortzon även vid minusgrader.

Varukorg